Ekonomi

anasayfa Ekonomi Serhat Murat Yılmaz'ın Yeni Yazsı: "EKONOMİ"

Serhat Murat Yılmaz'ın Yeni Yazsı: "EKONOMİ"

30 Mart 2019, Cumartesi 13:25 / Son Güncelleme : 30 Mart 2019, Cumartesi 13:25
Serhat Murat Yılmaz'ın Yeni Yazsı:
facebook paylaş twitter paylaş yorum yaz

Herkese merhaba. Öncelikle şunu söylemem lazım. Bir ülkeyi veya bir şirketi yöneten kişilerin her şeyi bilmesini bekleyemeyiz

Bu yüzden danışmanlarının olması gayet doğal. Başarılı yönetici , iyi danışmanlar seçen yöneticidir. Yanına sağlam bir ekip  toplayabilen iyi yöneticidir.  Dolayısıyla  bir ülkenin yönetiminde olan  ya da dev bir şirketin yöneticisi olan kişilerin danışmanlarının bir konuda patronlarını uyarmaları gerektiğini düşünüyorum.


- Spekülasyon ile manipülasyon arasındaki farkı danışmanların yöneticilerine anlatmaları gerekir. Bu iki yabancı sözcüğün anlamı çok farklı ve ikisi de  kurumlar için , kişiler için farklı anlamlar içerir. Spekülasyon, bir piyasada para kazanmak için bir eylemde bulunmak, manipülasyon ise, kişilerin o piyasayı yönlendirmek istediği yöne doğru ittirmektir. İkisi çok farklı kavramlar. Daha açıklayıcı olması için şöyle diyebiliriz.


Dolar düşecek , ben elimdeki dolarları satayım, altın alayım derseniz eğer bu bir  spekülasyon eylemi olur.  Ama şunu derseniz , benim elimde çok dolar var, doların fiyatını yukarı taşıyayım ve piyasayı da  peşimden sürükleyeyim  ve ben de çok para kazanayım derseniz bu da manipülasyon olur. Yani piyasayı istediğiniz yöne doğru ittirme eylemidir . Ve maalesef bu eylem, kapitalizmin içerisinde yapılan  ve suç olmayan normal bir eylem. Sevgili dostlarım, bana sorabilirsiniz  ekonomist misiniz ? diye. Hayır  ekonomist değilim ama onlarca kişiye iş istihdamı sağlayan bir yöneticiyim. Artık dünyada bile savaşların ekonomiler üzerinden yürüdüğü bir düzlemde  ekonomiden habersiz olmak  mümkün mü?

Bakın kıymetli dostlarım iki tip yönetim vardır.  Bir tanesi,  ülkede  fabrika kurulur ,  şirketler açılır, tarımcılığa hız verilir  yani üretim yapar ki bu hepimizin istediği yatırım.  İş istihdamı  yaratılır ve dışarıdan para akışı  oluşur.  İkincisi ise sıcak para. Dostlarım sıcak para uyuşturucu gibidir.  Sıcak para bir ülkenin borsasına girer ve eğer o ülkenin  borsasında yüzde 50'nin üzerinde yabancı yatırımcının  parası varsa tehlike çanları çalıyor demektir . Kısacası, eğer bir ülke,  borsasını dışarıdan gelecek yabancı para ile doldurup, yatırım yapmazsa yabancı yatırımcı parasını çektiğinde o ülkede kriz başlar.  

            
                                                     DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
- Ülkemizin  son dönemlerde en önemli konusu dolar.  Sabah dolarla uyanıp akşam dolarla yatıyoruz . Peki sevgili dostlar ülkemizde dolar neden yükseliyor? 
- Sadece dış göçlerin etkisi mi ?
- Bir takım dolar lobilerimi var ? 
- Yoksa gerçek anlamda ülkemizin  kırılganlıkları mı çok fazla arttı?


Sevgili dostlarım, ben kırılganlıklarımızın çok fazla arttığını ve bunun sebeplerinden birisinin de politik tutumlar yüzünden olduğunu düşünüyorum. Bu konuya bir sonraki yazılarımda daha detaylı değineceğim. 


Kalın sağlıcakla... 

facebook paylaş twitter paylaş yorum yaz
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
1 2 3 4 5
YORUMLAR
ziyaretçi
yükleniyor